Müpamozi
A tavaszi kényszerszünet után rendíthetetlenül, sőt kibővítve folytatódik a brit szatírák és groteszkek sorozata a Müpamoziban az ezredforduló és a 21. század filmjeivel.

Very British – Szatírák és groteszkek

Új korszak – új kérdések és kétségek. A Kelet az Kelet és az Ez itt Anglia például az identitás kérdését feszegeti, amely időközben átjárta a világot és napjainkban aktuálisabb, mint valaha. Aztán itt lesznek azok a filmek  Blöff, In Bruges – amelyek a törvény, a morál és az értékek groteszk elcsúszásai körül forgolódnak. Szatírák, amelyekben egyre ingoványosabbá válik a jó és a rossz értelmezése, és így nem is hoznak ítéletet. Legyen már valami dolga a nézőnek is. És végül a világvége. A Világvége és a Megtehetek bármit persze nem afféle digitális apokalipszis. Mindkettőnek Simon Pegg a főszereplője, aki napjaink talán legnépszerűbb brit komikusa. S bár a két történet semmiben nem hasonlít, az alapgondolatuk nagyon is közel áll egymáshoz: egy túlszabályozott, önsorsrontó világban dönthetünk-e még a saját sorsunkról? Vagy bármiről.

 


 

120 éves a magyar film

A Müpamozi új sorozata a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotásaira összpontosít, olyan művekre, amelyek a szakma és a közönség körében egyaránt nagy sikert arattak.  A válogatás az időutazás páratlan élményét is nyújtja a nézőknek, hiszen minden kiválasztott alkotás egy-egy évtizedet képvisel. Így közelítünk a múltból a jelen felé.

A magyar film születésének 120. évfordulóját ünnepelve sorozatunk a hazai filmtörténet nagy korszakain kísérli meg végigkalauzolni a nézőket. A válogatásban helyet kaptak olyan, ma már klasszikusnak számító magyar filmek, mint a Macskafogó és a Csinibaba, de olyan legendás, ám a nagyközönség számára talán kevésbé ismert alkotásokat is felidézünk, mint az Isten hozta, őrnagy úr!, vagy éppen a Dögkeselyű. Az időutazás a némafilmek korszakában veszi kezdetét. Ebből a periódusból a történelem viharainak ellenállva, ritka kincsként maradt fenn A tolonc, Kertész Mihály rendezése – a zseniális Jászai Marival a főszerepben –, és Janovics Jenő szívszorító melodrámája, Az utolsó éjszaka, Berky Lilivel. A vetítéssorozat a magyar filmtörténet talán legnagyobb közönségsikerével és megunhatatlan komédiájával folytatódik: végre széles vásznon lehet újranézni a Hyppolit, a lakájt! Szőts István Emberek a havason című műve szintén fontos állomás, hiszen megújította a magyar filmnyelvet. A zenés magyar vígjátékok jeles képviselőjeként a 2X2 néha öt pereg majd a vásznon, Sándor Pál kultfilmje, a Régi idők focija pedig az ifjú Garas Dezsővel nem pusztán a foci, hanem a régi idők mozija előtt is tiszteleg. A közös utazásból a rendszerváltás emblematikus alkotása, Bereményi Géza Eldorádója sem hiányozhat, végezetül pedig Koltai Róbert keserédes remekével, a Sose halunk meg című filmmel búcsúzunk.